Haber

Adalet Bakanı Tunç arabuluculuk başvuru sayısını açıkladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TRT Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Tunç’un konuşmasından satırbaşları şöyle:

Yeni isimlendirilen yıl bugün prestijiyle başladı. Yeni yılın güzel geçmesini diliyor, başarılarla dolu bir yıl olmasını diliyoruz.

Daha önceki yasama dönemlerinde bugüne kadar yargıya ilişkin değerli mevzuat düzenlemelerini hayata geçirdik. 21 yıl önceki yargı sistemimize baktığımızda çok daha ileri gittiğimizi görüyoruz. Hukuk durağan değil, değerli ilerlemeler kaydettik.

Artık ‘Türkiye Yüzyılı’ndayız. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizin ikinci kabinesi. İlk amacımız Türk Yüzyılına yakışır bir yargı reformu stratejisi ortaya koymaktır.

‘Yeni anayasa’ çalışmaları

Demokratik, sivil ve özgürlükçü bir anayasayı hedefliyoruz. Herkes yeni bir anayasa yapılması konusunda hemfikir. Yeni anayasa üzerinde uzlaşmak partilerin millete borcudur.

Vesayet darbe anayasasında birçok değişiklik yaptık.

Anayasadaki en büyük reform Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş oldu.

Başörtüsüne anayasal güvence

Bu öneri seçimlerden önce Meclis gündemindeydi. Meclis’te anayasa önerimize itirazlar var.

Yeni yasama yılında ilk işlerimizden biri bu olacak. İnşallah başörtüsü ve ailenin korunmasına ilişkin unsurların anayasal güvencesini hayata geçireceğiz.

Zorunlu arabuluculuk süresi

Aslında arabuluculuk sistemine en uyumlu toplum biziz. 2018 yılında aracılık sistemimize girmiştir.

8. Yargı Paketinde zorunlu arabuluculuk sistemini genişlettik. Bunlar kira, kat mülkiyeti, mahalle hukuku, tarım hizmeti üzerine yapılan bahislerdir. Bu tür tutarsızlıklardan güçlü orta bulucu

Toplam 494 başvuru yapıldı

Bugün başlayan orta bulan transfere toplam 494 başvuru geldi. Kira uyuşmazlığı için 438, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları için 32, mahalle hukuku uyuşmazlıkları için 4 başvuru yapıldı.

Bu sistem yargının iş yükünü azaltacak ve hızlı sonuç alınabilecektir.

Aile hukuku değerlidir. Türkiye Adalet Akademimiz bir sempozyum düzenleyecek. Bu sempozyumlardan biri de aile hukukuyla ilgili. Aile hukukuyla ilgili değerli isimleri yeniden sempozyuma davet edeceğiz. Aile Bakanlığı ile de istişarede bulunuyoruz.

Boşanma ve tazminat konularını farklı değerlendirebiliriz. Ancak bu kesin değil, sempozyum sonuçlarına göre hareket edeceğiz.

Deprem bölgesindeki vakalar

Her zaman deprem bölgesini ziyaret ediyoruz. Oradaki çalışmaları yerinde takip ediyoruz. Bütün bakanlarımız kendi alanlarında incelemeler yapıyor.

Özellikle depremden bu yana Adalet Bakanlığımız 7/24 kriz merkezi kurdu. Öncelikle yapılması gereken delillerin tespiti vardı. Sorumlu kim olursa olsun, cezalandırma konusunda yargı gerekli kararları verecektir.

Deprem bölgesinde ilk etapta 974 hakim ve savcı görevlendirildi. 538 sağlık çalışanı ve 750 uzman görevlendirdik. Toplamda 984 uzman görevlendirdik. Çekirdek numuneleri alındı.

Hasar tespitine karşı açılan davalar var. Toplamda 27 bin 124 dava açıldı. Adı geçen yıl da başladı, yargılama süreci hızlandırılacak.

 

KAYNAK: TRTHABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu