Haber

Akdeniz’de göçmenleri kurtaran STK’dan kuzeydeki limanını açan İtalya’ya yanıt

Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran Fransa merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (STK) Geo Barents gemisinin, kurtarma bölgesinden en uzak noktada bulunan La Spezia limanına rotası İtalya, STK’ların tepkisini çekti.

MSF’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda Geo Barents gemisinin Malta’nın güneyinde 87’si çocuk, 27’si kadın olmak üzere 237 kişiyi kurtardığı belirtilirken, kuzeyde İtalya’nın tahsis ettiği La Spezia limanına daha yakın olduğu belirtildi. Psikolojik durumları risk altında olan bu kişilerin tahliyesi için. liman davet edildi.

MSF, kurtarılanların yardım gemisinde kalış sürelerinin en aza indirilmesi için uluslararası hukuk uyarınca gemiye rotasından en az sapmayla en kısa sürede güvenli liman tahsis edilmesi gerektiğini hatırlattı.

“Ekibimizin kurtarma operasyonlarından sonra İtalya bize La Spezia’yı tahsis etti, diğer limanlar ise şu anki konumumuza önemli ölçüde yakındı. Neden Pozzalo veya Palermo olmasın?” MSF yazdı. kelimeler yer aldı.

Ranews24 kanalında yer alan haberde, İçişleri Bakanlığı kaynaklarının Geo Barents gemisinin kendisine tahsis edilen limana gecikmeden ulaşmasını öngören KHK kararlarına uyup uymadığının denetleneceğini belirttiği kaydedildi.

Bu arada, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, STK’lar tarafından işletilen kurtarma gemilerinin küçük tekneleri ve düzensiz göçler taşıyan tekneleri Libya’dan İtalya’ya tehlikeli geçiş yapmaya teşvik ettiğini savundu.

İtalya’da sağcı koalisyon hükümeti, Akdeniz’de düzensiz göçmenleri kurtaran Avrupalı ​​STK gemilerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve uymamaları halinde engel olmak için kararnameyi 2 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe koymuştu. yeni kurallar

Hükümet bu kararnameye dayanarak bir süredir Akdeniz’deki kurtarma bölgelerine oldukça uzak olan kuzeydeki STK gemilerine liman tahsis etmeye başlamıştı.

2022’de denizleri geçerek İtalya’ya ulaşan düzensiz göçmen sayısı 104 bin 61 oldu.

Akdeniz’de sistematik olmayan göç sorunu

Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sıklıkla kullanılan düzensiz göç yollarından biri olarak öne çıkıyor.

Deniz ve hava koşullarının iyi olduğu günlerde bu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşmaktadır.

Denizde yardım isteyen düzensiz göçmenleri genellikle Avrupalı ​​hükümet yetkililerinden ziyade Avrupalı ​​sivil toplum kuruluşları kurtarır. Bu STK’lar, AB üye ülkelerinin “güvenli bir sığınak” sağlayamaması nedeniyle zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmek için mücadele ediyor.

İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara modülü olan Lampedusa Adası, Akdeniz’i kendi imkanlarıyla geçebilen veya kurtarılan göçmenlerin Avrupa’da ilk ayak bastıkları yer.

Her yıl birçok düzensiz göçmen, Akdeniz’i geçmeye çalışırken teknelerin alabora olması veya teknelerin aşırı kalabalık olması nedeniyle hava ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybediyor.

palu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu