Haber

Çin: ABD ile bazı ilerlemeler kaydettik

Beş yıl sonra Çin’i ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede “eyaletler arası ilişkilerin her zaman karşılıklı saygı ve samimiyete dayanması gerektiğini” ifade eden Xi, “Bakan Blinken’in bu ziyaretle Çin-ABD ilişkilerinin istikrar kazanmasına olumlu katkılar sağlamasını temenni ediyorum. .”


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang YiFotoğraf: Leah Millis/REUTERS

ABD ve Çin’in “bazı konularda ilerleme kaydettiğini ve anlaşmaya vardığını” belirten Xi, “Çin tarafı olarak duruşumuzu netleştirdik ve Bali’de vardığımız ortak mutabakatları yerine getirmek için her iki taraf da Önder Biden ile anlaştı.”

Çin’e yaptığı resmi ziyaretin ikinci ve son gününde Blinken, Xi ile görüşmesi öncesinde Çin’in en kıdemli diplomatı olan Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi ile de bir araya geldi. . ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Blinken ve Vang’ın beraberindeki heyetlerle Diaoyutai Eyalet Konukevinde yaptığı görüşmenin yaklaşık üç saat sürdüğünü söyledi.

Çin devlet televizyonu CCTV, Komünist Parti’deki konumu Çin Dışişleri Bakanı’nın üzerinde olan Wang’ın toplantı sırasında Blinken’e “Diyalog veya yüzleşme ile işbirliği veya çatışma arasında seçim yapmalısınız” dediğini bildirdi.

Wang, Çin’in Tayvan konusunda “uzlaşma veya uzlaşmaya yer olmadığını” söyledi. Wang, “ABD, üç ayrı ABD-Çin ortak açıklamasında yeniden teyit edilen Tek Çin ilkesine gerçekten bağlı kalmalı, Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli ve Tayvan’ın bağımsızlığına açıkça karşı çıkmalı” dedi.


Blinken ve Vang’ın heyetleriyle Diaoyutai Eyalet Konukevinde yaptığı görüşme yaklaşık üç saat sürdü.Fotoğraf: Leah Millis/REUTERS

Dünyanın en büyük iki ekonomisine sahip olan ABD ile Çin arasındaki ilişkiler, son yıllarda ticaretten teknolojiye, Tayvan’dan insan haklarına kadar pek çok alanda yaşanan sorunlar nedeniyle geriliyor.

Dün Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı China Gang arasında heyetlerin katılımıyla 6-7 saat süren bir görüşme gerçekleşti. Taraflar görüşmeleri “yapıcı ve samimi” olarak nitelendirdiler.

Bu toplantıda ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’in “yanlış algılama ve hesap hatası risklerinden kaçınmak” için tüm konularda ve diplomaside iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini vurguladığını duyurdu.


Blinken ve Çin Dışişleri Bakanı China GangFotoğraf: LEAH MILLIS/REUTERS

“İlişkiler en düşük noktasında”

Çin devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre China Gang, iki ülke arasındaki ilişkilerin şu anda “diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana en düşük noktada” olduğunu ve bu durumun “ülke halklarının temel çıkarlarına da saygı göstermediğini” söyledi. ne iki ülke ne de uluslararası toplumun ortak beklentilerini karşılıyor”. ” söylenmiş.

Her iki taraf da kilit sorunlar üzerinde işbirliği yapmak istediğini ifade etse de, Tayvan, insan hakları, ticaret, teknoloji ve güvenlik gibi konularda somut ilerleme kaydedildiği yönünde bir izlenim oluşmadı.

China Gang, Tayvan sorununun Çin’in ülke çıkarlarının merkezinde yer aldığını ve Çin-ABD ilişkilerinin en önemli konusu olduğunu belirtti. Çinli bakan, bu konunun aynı zamanda “en bariz risk” olduğunu da sözlerine ekledi.

Blinken’in Çinli mevkidaşını da Washington’a davet ettiği, Çin Çetesi’nin bu teklife onun ölümüyle karşılık verdiği açıklandı. Ancak bu ziyaret için rastgele bir tarih verilmedi.

DW,AFP,AP,rtr,dpa/C

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

cayirova-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu