Haber

Deprem Bölgesinde 1757 Şüpheli Hakkında İşlem Yapıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesinde yürütülen soruşturmalarda 1757 sanık hakkında süreç yürütüldüğünü, 118’i müteahhit olmak üzere 351 kişinin gözaltına alındığını belirterek, “Cumhuriyet savcılarımız bu konudaki soruşturmaları titizlikle takip ediyor. Toplanan deliller ışığında bilirkişi incelemesi için gönderilen dosyalar var. Rapora göre tutukluluk davaları incelenmeye devam ediyor” dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önce valiliği ziyaret etti. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’dan kentte yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Bakan Tunç, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz Tunç, depremin ilk anından itibaren Adalet Bakanlığı bünyesinde bir kriz merkezi oluşturulduğunu ve bu merkezin 24 saat esasına göre çalıştığını ifade ederek, hasar tespit ve delil toplama çalışmalarının ivedilikle başlatıldığını kaydetti. Bu kapsamda depremden etkilenen 11 ile 984 uzmanın görevlendirildiğini anlatan Tunç, “Bu uzmanlar mimar, mühendis ve teknik elemanlardan oluşan ekiplerden oluşuyordu. Binalardan karot numuneleri ve demir numuneleri alarak ilgili delilleri topladılar. 1000” “Depremden sonraki ilk haftalarda bölgeye farklı illerden bine yakın hakim ve savcı görevlendirildi. 518 adli tıp personeli başta DNA çalışmaları ve kimliklendirme çalışmaları olmak üzere bölgede çalışmalarını sürdürdü. Adalet Bakanlığı olarak toplam 7 bin 500 personeli deprem bölgesine gönderdik” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremin ardından Kahramanmaraş’ta 21 yeni adliye kurduklarını ve adliye sayısını 106’ya çıkardıklarını, 5 yeni adliye kurulması kararı alındığını ve ihtiyaç halinde açılacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş İdare mahkemelerinin sayısı da özellikle delil tespiti ve hasar tespiti konusunda ihtiyaç fazlası hale geldi. 1 idare mahkememiz vardı. 2 yeni mahkeme kurduk ve şu anda 3 yeni idare mahkemesi vatandaşlarımıza adli hizmet verecek. 4’üncüsünü ihtiyaç sahiplerine göre kurun.Bu noktada hepinizin bildiği gibi 11 ilimizde depremle ilgili adli soruşturmalar depremin olduğu ilk andan itibaren başladı.Özellikle cezai işlemlerden tutuklamalar yapıldı, tutuklamalar yapıldı, adli 11 ilde deprem bölgesinde toplam 1757 zanlı hakkında işlem yapıldı, 351 tutuklama yapıldı Maraş’ta 412 zanlıyla ilgili işlem yapıldı, 82 tutuklu Maraş’ta, 642 tutuklu adli kontrol kararı verilen deprem bölgesinde Tutukluların 15’i müteahhit, 65’i bina sorumlusu ve 2’si bina malikidir. Toplamda 118 müteahhit, 192 yapı denetçisi ve 23 yapı sahibi adli soruşturma kapsamında deprem bölgesinde tutuklu bulunuyor. Cumhuriyet savcılarımızın özellikle bu konuda soruşturmaları titizlikle takip ettiğini burada belirtmek isterim. Toplanan deliller ışığında bilirkişi incelemesi için gönderilen belgeler bulunmaktadır. Bilirkişi incelemelerindeki kusur durumuna göre tutukluluk durumu incelenmeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu