Haber

Grimm Kardeşler başkanlığını bu yıl Feridun Zaimoğlu yapacak.

Türk asıllı ünlü Alman yazar, şair ve ressam Feridun Zaimoğlu, Kassel Üniversitesi’nde Grimm Kardeşler Şiir Profesörlüğü’ne layık görüldü. Kürsüden sorumlu edebiyat ve medya bilimci Stefanie Kreuzer, Zaimoğlu’nu “dilsel çeşitliliğe deneysel bir yaklaşımla yaklaşan son derece üretken bir yazar” olarak tanımladı. Kassel Üniversitesi tarafından 1985 yılından bu yana her yıl bir yıl süreyle ünlü yazar, yönetmen ve diğer sanatçılara verilen kürsü, daha önce Herta Müller, Volker Schlöndorff ve Felicitas Hoppe gibi birçok tanınmış isme ev sahipliği yapmıştır. Geçen yıl koltuk, yönetmen ve senarist Doris Dörrie’ye verildi. Kelam konulu misafir kürsüsünde ayrıca halka açık bir şiir okuması ve öğrenciler için bir şiir semineri yer alıyor.

Çok yönlü yazar ve şair

Kiel’de yaşayan ve bu şehri “evim” olarak tanımlayan Zaimoğlu, farklı türlerde yazdığı Almanca romanlarıyla çok sayıda ödül kazandı. 1964 yılında Bolu’da dünyaya gelen yazarın Almanya yolculuğu 1965 yılında başlamıştır. Eserlerinde toplumdan dışlananları ve özellikle göçmenleri konu alan Zaimoğlu, 1964 yılında yazdığı Başörtüsü (Toplumun Kıyısından Kanaka Sprak) adlı eseriyle tanınmaya başlamıştır. 1995 yılında Türkçeye çevrilmiştir.

Yazarın 1997 yılında yazdığı “Abschaum – Die wahre Geschichte von Ertan Ongun” romanı, 2000 yılında Lars Becker tarafından “Kanak Saldırısı” adıyla beyaz perdeye aktarılmıştır. Göçmen bir kadının hayatını anlatan “Leyla” 2006’da, yarım kalmış bir aşk hikayesini anlatan “Aşk Yanması” (Liebesbrand) 2008’de, Martin Luther’i konu alan “Evangelio” 2017’de yayınlandı. Yazarın Adolf Hitler’i roman kahramanı olarak aldığı Bewältigung” 2022 yılında raflardaki yerini aldı.

Zaimoğlu, romanlarının yanı sıra birçok oyun ve senaryo da yazdı.


Grimm Kardeşlerin eserleri edebiyat alanında değerli bir miras olarak kabul edilir. Fotoğraf: Bifab/dpa/picture-alliance

Grimm kardeşler kimlerdir?

Feridun Zaimoğlu’na verilen sandalyeye adını veren Grimm kardeşler ünlü Alman masal yazarı ve dilbilimci Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859)’dir. Jacob ve Wilhelm Grimm, 19. yüzyılda birçok peri masalı ve efsaneyi birlikte derlediler. En bilinen eserleri, “Grimm’s Tales” olarak bilinen koleksiyondur. Bu koleksiyon, dünya çapında popülerlik kazanmış ve birçok ülkede çocuklar ve yetişkinler arasında sevilen masalları içermektedir. Grimm kardeşler ayrıca Alman dilbilgisi ve folkloru derinlemesine incelemeleriyle tanınırlar. Masallar ve çalışmaları, edebiyat ve dil biliminde değerli bir miras olarak kabul edilir.

EPD,DW/SÖ,TY

haber-omerli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu