Haber

Irak Federal Mahkemesi Kerkük’teki ordu karargâhının boşaltılmasını durdurdu

Irak Federal Mahkemesi, Kerkük’teki ordu karargâhının boşaltılarak Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) verilmesi yönündeki kararı durdurdu.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kerkük Arap Milletvekili Vasfi Asi’nin, ordu karargâhının KDP’ye verilmemesi için Federal Mahkeme’de açtığı dava görüşüldü ve karara bağlandı.

Açıklamada, “Başbakan’ın (Muhammed Şii el-Sudani) Kerkük’teki Müşterek Harekat Gücü karargâhını boşaltma kararının askıya alınması yönünde karar alınmıştır. Mahkemenin bu kararı nihai ve tüm yetkililer için bağlayıcıdır.” Söylendi.

Protestoların ardından olaylar çıktı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (KBY) bağlı Peşmerge güçleri, terör örgütü DEAŞ’ın 2014 yılında ortaya çıkmasından sonra Kerkük’te Irak ordusunun boşalttığı üslere konuşlanmaya başladı ve kentin kontrolünü 3 yıl boyunca fiilen ele geçirdi.

IKBY’nin 25 Eylül 2017’de gerçekleştirdiği sözde “bağımsızlık referandumu” ve Kerkük’ü ilhak etme girişiminin ardından, merkezi hükümete bağlı güçler 16 Ekim 2017’de Kerkük’e girerek kentteki Peşmerge varlığına son vermişti.

Irak ordusu, KDP’nin bulunduğu binayı boşaltarak burayı Kerkük Harekat Komutanlığı karargahına çevirdi.

Aktivistler, Başbakan Muhammed Şii Sudani’nin talimatıyla binanın boşaltılarak KDP’ye teslim edilmeye hazırlandığı iddialarına karşı 25 Ağustos’ta başlatılan protestolar kapsamında Erbil-Kerkük yolunu trafiğe kapattı.

Kerkük’te dün, ordu kontrolündeki binanın KDP’ye devredilmesine karşı çıkanların kapattığı Erbil-Kerkük otoyolunun açılması talebiyle bir grup KDP’linin düzenlediği protestoların ardından olaylar çıktı.

Protestoların ardından olayların artması üzerine sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ölü sayısının 4’e, yaralı sayısının ise 15’e çıktığı açıklandı.

sebinkarahisar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu