Haber

Macron: İsrail’i Gazze saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sırasında ateşkes çağrısında bulunarak, “Bebekler, kadınlar ve yaşlılar bombalanıyor, öldürülüyor. Bunun hiçbir haklılığı ve meşruiyeti yok. Bu nedenle İsrail’e durma çağrısı yapıyoruz.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye özel bir röportaj verdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik gelişigüzel baskınlarına değinen Başkan Macron, ateşkesin İsrail’e fayda sağlayacağını belirtti. Fransa’nın Hamas’ın eylemlerini “açıkça kınadığını” hatırlatan Macron, ateşkes davetlerine ABD ve İngiltere dahil diğer ülkelerin de katılmasını isteyip istemediği sorusuna “Umarım katılırlar” diyerek yanıt verdi. Ateşkesin tüm sivillerin korunmasına olanak sağlayacağını vurgulayan Macron, “Bugün fiili olarak siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıyor, öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi, hiçbir meşruiyeti yok. İsrail’i durmaya çağırıyoruz.” İsrail’in saldırılarında uluslararası hukuku ihlal edip etmediği yönündeki soruya Macron, “Ben yargıç değilim. Ben bir devlet başkanıyım” yanıtını verdi. Macron, İsrail’in kendisini savunmanın en iyi yolunun “Gazze’yi bombalamak” olduğu yönündeki fikrine katılmadığını ve bunun çatışmayı uzatacağını belirtti.

“Rusya’nın Ukrayna’da yaptığı emperyalizm ve sömürgeciliktir”

Macron, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline değinerek, “Eğer Rusya’nın savaşı kazanmasına izin verilirse, Avrupa’da Gürcistan, Kazakistan gibi diğer eski Sovyet devletlerini ve tüm kıtayı tehdit edebilecek yeni bir emperyal güç ortaya çıkacak. Çünkü Rusya’nın yaptığı şey bu.” Ukrayna “Kesinlikle emperyalizm ve sömürgeciliktir” dedi. Ukrayna’ya destek vermenin Fransa ve tüm ülkelerin “görevi” olduğunu söyleyen Macron, Ukrayna’nın kaybedilen toprakları geri alma mücadelesinde önümüzdeki ayların kritik olacağını söyledi. Ukrayna’nın masaya oturmasının “henüz” zamanının gelmediğini, müzakere kararının yalnızca Kiev’e ait olduğunu vurgulayan Macron, adil müzakerelerin yapılacağı ve Rusya ile çözüm bulunacağı bir zamanın geleceğini ifade etti. masa.

“Teknoloji devleri sözlerini tutmuyor”

Sanal ortamda artan aşırılıkçılığa değinen Macron, Facebook’un ana şirketi Meta ve Google gibi şirketlerin, platformlarında nefret söylemini hafifletme sözlerini “tam olarak yerine getirmediğini” belirtti. Söz konusu şirketlerin Fransızca içeriğini kontrol edecek yeterli sayıda işçisinin bulunmadığını, bunun “utanç verici” olduğunu belirtti. Macron bu konuda şirketlerine baskı yapacağını belirtti.

İklim değişikliğine değindi

İklim değişikliğinin dünya çapında teröre yol açtığını vurgulayan Macron, küresel ısınma sonucunda Batı Afrika’daki Çad Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasını örnek gösterdi. Macron, “İklim değişikliği sonucunda birçok balıkçı aile sıkıntı çekiyor. Birçok tür yok oldu ve bu da birçok insanı terörizme iten politikaların oluşmasına yol açtı.” -PARİS

haber-kulp.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu