Ekonomi

Memur ve emekli maaşlarındaki artış ile kira artış oranı belli oldu.

Milyonlarca memur, emekli memur, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın geri kalan aylarına ait ağustos ayı enflasyon verileri belli oldu.

Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09 oldu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında yüzde 9,49, Ağustos ayında ise yüzde 9,09 olan enflasyon farkını şimdiden kazanmış oldu. Böylece sadece 2 ayda alacakları artış oranı yüzde 19,44 oldu. Ancak bu artış Ocak ayında maaşlara yansıyacağından her ay açıklanan aylık enflasyona göre kümülatif olarak hesaplanacak. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının geri kalan aylarına ilişkin enflasyon bilgilerinin açıklanması bekleniyor.

DEVLET MEMURLARI İLE KAMU EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI

Memur ve memur emeklilerinin 2024-25 yılı mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde Ocak 2024 için alacakları yüzde 15’lik zam kesinleşti. Ağustos ayı enflasyonu yüzde 9,09 olduğundan memur ve emekli memurlar zaten toplu sözleşmeden kaynaklanan artış oranının üzerinde bir zammı hak ettiler. Memur ve emekli memur enflasyon oranlarının aylık kümülatif hesaplanması sonucunda artışın Ocak ayında gerçekleşeceği kesin. Bu nedenle Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarının geri kalan aylarına ilişkin enflasyon bilgilerinin açıklanması bekleniyor.

İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞI MÜMKÜN OLDU

Ağustos ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ağustos ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon aylık yüzde 9,09, yıllık ise yüzde 58,94 oldu.

İşyerlerinde kira artış oranı ise yüzde 56,28 olarak öne çıktı. Böylece bu ay kira sözleşmesi sona eren işletme sahipleri, kiralarını yüzde 56,28 oranında artırarak ödeme yapacak. Geçtiğimiz ay artış oranı yüzde 57,45 oldu.

Konutlarda KİRA artış oranı 2 Temmuz 2024’e kadar yüzde 25 olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu