Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Erkan: Kararlar 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacak. 2025 istikrar döneminin başlangıcı olacak

2023 yılı üçüncü enflasyon raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından açıklandı. Sunumda yeni döneme ilişkin piyasaya verilecek mesajlar dikkatle takip edildi.

Erkan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Ana hedefimiz fiyat istikrarı. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için mali sıkılaştırma sürecini başlattık. Enflasyonda bariz iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmayı gerektiği kadar kademeli olarak güçlendireceğiz. Artan faiz oranlarının yanı sıra seçici kredi ve niceliksel sıkılaştırma kararları aldık ve almaya devam edeceğiz.

“ENFLASYON KISA VADEDE GEÇİCİ BİR ŞEKİLDE YÜKSELECEKTİR”

Enflasyon kısa vadede kesintisiz yükselecek. 2024 enflasyon düşüşünün başlayacağı yeri özenle oluşturuyoruz. 2025 sonrasını ise istikrar döneminin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu dönemde enflasyondaki durgunluk hızlanırken öngörülebilirlik de artacaktır.

Enflasyondaki düşüş sürecinde enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler dengeli bir şekilde iyileşmeye başlayacak. Kararlar 2024’ün ikinci çeyreğinde enflasyona yansıyacak.

“SEÇİCİ KREDİ KARARLARI İÇ TALEBİ DENGELEYECEKTİR”

Enflasyondaki düşüşte temel mallar, gıda ve enerji kalemleri en büyük katkıyı sağlayan kalemler oldu. Hizmet kümelenmesinin katkısı 15 puan civarında yatay seyrediyor. Ekonomik aktivitenin güçlü seyrinde özellikle iç talep etkili olmaktadır. İç talebe rağmen toplam arz daha ılımlı. Seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızın iç talebi dengeleyeceğini öngörüyoruz. Çıktı açığının kapatılması, enflasyonla mücadele sürecinin değerli bir bileşeni olacaktır. Yılın ikinci yarısında finansal sıkılaştırmanın da etkisiyle cari işlemler hesabında belirgin bir iyileşme bekliyoruz.

“PARA SIKIŞTIRMA SÜRECİ DÖVİZ İSTİKRARINI DESTEKLEYECEKTİR”

Döviz kuru geçişkenliği son dönemde yükselmeye başlamıştır. Şu anda, geçiş yüzde 25 civarında. Geçişkenlik, talep koşulları güçlü olduğunda hızla gerçekleşir. Nakit sıkılaştırma süreci kur istikrarını da destekleyecektir.

Ücret artışları maliyet artışlarına yol açar. Fiyat artışlarının birçoğu birkaç ay içinde fiyatlara yansıyacak. Hizmet segmentinde fiyat artışları yüksek seviyelerde devam etmektedir. “

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu