Teknoloji

Sibirya’nın Donmuş Topraklarından Çıkarılan Canlılar

Bilim adamlarının keşifleri tesadüfen, bazen yerel halkın yönlendirmesiyle, bazen de uzun yıllar süren araştırmalarla yapılabilir. Örnek vereceğimiz canlıların yaşam alanlarına baktığımızda bir zamanlar dünyanın soğuk bölgelerinde yaşadıklarını görüyoruz. Bunların başında Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Yakutistangeliyor

Hemen her yıl donmuş toprağın altından kadim hayvanların çıkarıldığı Yakutya, bir bilim insanının araştırması için bilgi edinebileceği en verimli bölgelerden biri. Dikkat çeken nokta, bu canlılardan bazılarının hayata döndürülmek için!

Önce mikroskobik canlılardan bahsedelim: Bu bağlamda ele alınması gereken ilk cins ” rotifer”.

Rotiferalar, en azından 24.000 yaşında canlılardır. Çok sağlam bir çeşittir. Alışılmadık koşullarda kendilerini kurutma yeteneğine bile sahiptirler. Su donduğunda veya kuraklık söz konusu olduğunda, bu canlılar vücutlarında kalan tüm suyu hızla hücrelerinden uzaklaştırır ve sorun üretmeye başlarlar. Konular duraklatılmış bir yeniden canlanma aşamasına giriyor. Şaşırtıcı olan, bunu on binlerce yıldır yapabilmiş olmalarıdır.

koruyucu bir biyolojik mekanizma onlarda var. Donma ile karşı karşıya kaldıklarında zorlanmadan üstesinden gelebilirler. Pek çok çeşidin soğukla ​​karşılaştığında bu şartlarla mücadele edemediği ortaya çıktı.

Uzun ömürlülüğü ile Rotifera sınıfında rekor kıran bir cins: Nematod

Rusya Toprak Bilimi Enstitüsü, ilk araştırması 2018 yılına kadar uzanan 42.000 yıllık nematod yuvarlak kurtlarına ait rastgele keşifler yapmıştı. Bilim adamlarının asıl amacı, donmuş tek hücreli organizmaları analiz etmekti. Bu amaçla petri kaplarına konulan toprak örneklerinde nematodlar için sürpriz formda bulunmuştur. canlanmayaneden oldu.

Bilinen biyokimyasal tepkiler göz önüne alındığında, yuvarlak solucanların çok hücreli organizmalarda yaşamsal ve üreme işlevlerini yerine getirmeleri imkansızdı. mümkün kılındı.

Rotiferalar hayata geri dönen tek canlılar değil. 24.000 yıl yaşayabilen bir diğer canlı ise “tekerlekli hayvanlar”dır.

Rusya’da bir grup araştırmacı, permafrostYüzeyinin yaklaşık 3,3 metre altındaki toprakta tekerlekli hayvanlar olarak adlandırılan mikroskobik canlıları keşfetmişti (Permafrost, yıl boyunca 0 santigrat derecenin altında donmuş halde kalan toprak ve kayalardır).

Bu keşif, kriptobiyozda hayvanların 10.000’lerce yıl hayatta kalabilmelerinin mümkün olduğunu ilk kez kanıtladı. Tamamen dişi oldukları bilinen omnivor tekerlekli hayvanlar deniz ortamında varlığını sürdürür ve en dayanıklıcanlılar arasında yerini alır.

İşte isimlerine aşina olduğumuz hayvanlar:

Bir köpek mi yoksa bir kurt köpeği mi?

Yakutistan’ın donmuş diyarında, antik çağlardan kalma yavru köpekler üç mumya bulunmuştu. Aynı bölgede 12.500 yıldır permafrostta yaşadığı tespit edilen bu üç aylık yavrulardan birinin beyninin hala sağlam olduğuna inanmak güç. Yavrulardan biri, Yakutya’nın Abisky Bölgesi’nde yerel halk tarafından bulundu.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında, bebek yaklaşık 18.000 yılını donmuş toprakta geçirmiş; Süt dişleri, kirpikler ve burun gibi detayların gözle görülebildiği belirlendi. Ancak karanlıkta kalan bir şey var ki o da ne tür bir köpek . Bu gizemi çözmek için Avrupa’nın en büyük köpek DNA bankasına sahip olan İsveç Paleogenetik Merkezi (CPG) başı çekti ancak Yakut yavrusu için genetik bir eşleşme bulamadı.

40 bin yıl önce yaşadığı bilinen Lena atının kan örneklerinden “dünyanın en eski kanı”nı arşivlemek mümkün.

Nesli tükenen ancak Batagay fayı üzerinde örneği bulunan Lena, dünyada neredeyse en uygun korunmuş olanıdır. Buz Zamanı keşfi . Aradan binlerce yıl geçtiği için en doğru keşif diyoruz ama gövdesinde rastgele bir hasar yok. Sağlık ekiplerince yapılan incelemede Lena’nın iç organlarında bulunan alüvyon kalıntıları, Lena’nın çamura battığını gösteriyor.

Bilim adamları, öldüğünde yaklaşık iki haftalık olduğu belirlenen bu atın çürüme aşamasını iç organlarına ulaşmadan engelledi. Böylece 40.000 yıl sonra yumuşak dokular kırmızı kaldı ve kalp damarlarından sıvı kan örnekleri alındı. Amaç kan örneği almak” dünyanın en eski kanıArşiv yapıyordu.

Bilim adamları soyu tükenmiş türleri buluyor canlı hücreleri çıkarmak için yeşil ışık yaktı, ancak şimdiye kadarki deneyleri başarısız oldu. Kim bilir yarın bir hayvan türüyle ilgili hiç beklemediğimiz birçok bulgu gün yüzüne çıkabilir.

Bir başka buz dönemi keşfi de “kurt başı”dır.

Dokuları bozulmamışken, Donmuş zeminde bulunan kurdun başı bilim insanlarını heyecanlandırdı. Araştırmacılar, bu hayvanın baş bölgesinin mükemmel bir şekilde korunduğunu söylüyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, mamut benzeri tüyleri ve dişleri hala üzerinde olan bu kurt kafasının 40.000 yıldan daha eski olduğu bulundu. Bu buluntuyu özel kılan, hayvanın dokusundan daha fazlasıdır. beyninhatta yerinde.

Bilim adamları, bu türün nasıl geliştiğini ve görünümünün nasıl değiştiğini belirlemek için hala hayvanın DNA’sını inceliyorlar. çağdaş kurtlarla karşılaştırmaçalışmalarına devam ediyor.

Dahası var: aslanlar ve mamutlar

Sibirya bölgesinde yaşayan, iki metre uzunluğunda ve yaklaşık 260 kg ağırlığında olduğu bilinen büyük mağara aslanlarının en büyüğü, 47.000 yıl boyunca donmuş toprakta mahsur kaldı bilinen. Ayrıca elde edilen bilgilerle iki aslan yavrusunun benekli ve kalın tüylere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Diğer hayvan türüne gelince; Ortada analiz edilebilecek örnekler arasında mamut kalıntıları ve diğer mamut faunasının yüzde 70’i Yakutistan bölgesinde bulunuyor. Lena mamutgeliyor

Lena, bilim adamlarının uzun bir mücadeleden sonra keşfetmeyi başardıkları şey İlk tam mamut iskeleti. Bölgenin Evenkileri, mamut iskeletini içeren permafrostun erimesi için dört yıl bekledi. Bu sayede ilacın dişleri, iki bacağı, bir gözü ve büyük deri parçaları incelenmek üzere zoologlara ulaştı.

28.000 yıl önce yaşamış genç bir dişi. yukarı diğer yandan olabilecek en iyi şekilde mumyalanmış başka bir mamut türü. Bu canlının kas hücrelerinin çekirdeklerinin çok iyi korunduğu ve hatta biyolojik aktivite belirtileri gösterme ihtimalinin incelenmeye değer olduğu bulundu.

Bilim adamları geçmişten günümüze kadar çeşitli canlılar ve onların çalışmaları üzerinde çalışmaktadırlar. hız kesmeden devam ediyor.Bahsettiğimiz keşiflerin neredeyse tamamı Yakutistan ve çevresinde hızla kendini gösteriyor.

  • Kaynaklar: New Atlas, New Scientist, Ungo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu