Ekonomi

Superior Çekirdeksiz Sofralık Üzüm’ün ihracat yolculuğu başladı

Ege Bölgesi’nin değerli ihraç ürünlerinden biri olan ve düşük şeker oranıyla erken ilaç olan Üstün Çekirdeksiz üzümün ihracat yolculuğu 27 Temmuz 2023’te başladı. Öte yandan Türkiye yaş üzümden 176 milyon dolar döviz kazandı. 2022’de ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, Türkiye’nin 2022 yılında 176 milyon dolar yaş üzüm ihraç ettiğini bildirdi.

Yaş üzüm ihracatımızın yüzde 58’ini 103 milyon dolarla çekirdeksiz sofralık üzüm aldı. Süper çekirdeksiz üzüm ise 25 milyon dolarla ikinci sırada yer alıyor. Red Globe 10 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer alırken, diyabet hastalarının tercih ettiği erkenci üzüm çeşidi Superior, Türkiye’ye 8,8 milyon dolarlık döviz kazandırdı. Yalova İnci 5,3 milyon dolarlık ihracat başarısı gösterirken, Razaki üzümü 2,5 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi. Antep kara üzümü ise 1,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.”

Başkan Çınar, “Türkiye’de üretilen üzüm çeşitleri arasında lider konumda olan sultan üzümüne göre 15 gün erken olgunlaşan üstün nitelikli üzüm, Türk üzüm ihracatçısına 15 gün erken pazara girme imkanı sunuyor. Rusya en çok Superior üzümünü tercih ediyor. Superior üzümünü 30’a yakın ülkeye ihraç ediyoruz. Ukrayna, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de listenin başında yer alıyor. 2023 yılında yaş üzüm ihracatından toplam 250 milyon dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz” dedi. söz konusu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu