Haber

Asgari ücret artışı yeterli değil

MUSTAFA USTASI

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Sinop İl Başkanı Celal Şahbenderoğlu, asgari fiyattaki artışa ilişkin, “Ocak ayından bu yana birçok üründe 4 kat zam yapılan bir ortamda yüzde 20-30’luk artışlar hiç tatmin edici değil. Gerçek şu ki, insanların yaşayabileceği bir seviye oluşturmuyorlar.” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Sinop İl Başkanı Celal Şahbenderoğlu, asgari fiyat artışının açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu. Şahbenderoğlu, şunları söyledi:

“İNSANLAR EN BASİT İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAMAKTA ZORLANIYOR”

“Birleşik Kamu İşletmeleri Konfederasyonu olarak daha önceki açıklamalarımızda piyasa kuralları net olduğu için bu fiyatların son derece yetersiz olduğunu söylüyoruz. Birçok işin Ocak ayından bu yana 4 kat arttığı bir ortamda rakamlardaki yüzde 20-30’luk artışlar yüzde 20’ye varıyor. hiçbir zaman tatmin edici değil, gerçeği yansıtmıyor.” Böyle bir aldatmaca da var. Dolar bazında değerlendirdiğimizde bugünkü artışla 500 dolara ulaşamamış olsa da 500 dolara yakın bir seviyeye gelmiş durumda. Sorun şu ki, maaşlar insanlar eline geçmeden eriyor. Bundan dolayı piyasa sakin değil, durmuyor ve “Türkiye’de bu durumda bu sorun aşılamaz. İnsanlar gerçekten ülkemizde hak ettiği maaşı alamıyor. Bugün gülünç maaş alan çalışanlar var. Bunlardan en dikkat çekeni ise öğretmenler. Bugünkü maaş zammı ile birlikte artık bir öğretmen maaşı da asgari ücret oldu.” çünkü acemi öğretmenlerin 11-12 bin lira maaş aldıklarını biliyoruz. Bu olağan büyük çelişkidir. Seçimde vaat edilen en düşük memur maaşının bir an önce 22 bin seviyesine getirilmesi gerektiğini hatırlatırız. Bunu talep ediyoruz ve bir an önce yapılmasını talep ediyoruz çünkü dediğimiz gibi bunlar yapıldıktan sonra bir an paranın eridiğini görüyorsunuz. Bu sefer yine aynı durumdayız. Piyasayı takip etmek gerçekten çok zor. İnsanlar geçinmekte zorlanırlar. Ayrıca en basit ihtiyaçları bile elde etme zahmetine girerler. Bu noktada bir sistematik oluşturulmalıdır. Enflasyon oranındaki artışların artık bir düzene sokulması gerekiyor.

“İNSANLARI GERÇEKTEN HAKLARINI GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ BİRLİKLERDE BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”

Burada sarı sendika dediğimiz sendikalar ne yazık ki yetkili sendika oluyor. Çalışanlar aslında sarı sendikalara üye olarak geleceklerini devrediyorlar. Tıpkı devletle işbirliği yapan bu tip sendikalarda olduğu gibi, personelin hakkını almak maalesef çok zor. İktidarla temas halinde oldukları için, onların bir uzantısı oldukları için işçiler ve çalışanlar bu noktada bir kayıp yaşarlar. İnsanları gerçekten haklarını arayacakları sendikalarda buluşmaya davet ediyoruz. Bu durumda hakkımızı gerçekten alabildiğimizi tekrar tekrar söylüyoruz. Bu konuya dikkat etsinler. Çünkü bu sarı birliktelikler insanların en çok acı çektiği noktadır. Nitekim işçinin hakkını araması gerekirken, aksine devletin çıkarları doğrultusunda hareket eden bu sendikalara dikkat etmek gerekiyor. Üye olurken bunları doğru bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Başka türlü hakkımızı almamız mümkün değil. Nitekim hükümetin ortasında, perde arkasında ve perde arkasında sendikalarla yapılan bazı sözleşmeler var. Bu enflasyon oranında yapılan zamlar ve farklar o kadar gülünç hale getirildi ki ‘şu kadar alırsan şu kadar alırsın’ gibi pazarlıklarla maaşlarımız zam içinde eriyip gitti. Birçok kişi farkına bile varmadan bu noktaya geldik. Şu anda sadece perde arkasında yapılan bu tür sözleşmeler yüzünden alım gücümüz erozyona uğradı. O yüzden artık maaş artışları tam bir kamuflajdan öteye geçmiyor çünkü insanların 5-10 yıl önce aldığı maaş seviyelerine ulaşmak artık mümkün değil. O mertebeye ulaşamazlar. Sadece gülünç ani yükselmelere katlanmak zorundalar. Başka bir durum daha var. Seçimde verilen sözler henüz yerine gelmezken, o sözler bile aslında lafta kalıyor, komikleşmek üzere. Dolayısıyla bu noktada verilen sözlerin ivedilikle yerine getirilmesi gerekmektedir. Özellikle gelir eşitsizliği yani personel, memur ve çalışanlar arasında bariz bir boyuta ulaşmış, insanlar arasındaki gelir eşitsizliği ise çok önemli boyutlara ulaşmıştır. Biz de bunların taban ve tepe noktalarını gözden geçirecek ve insanların hak ettikleri fiyatları almasını sağlayacak bir çalışma yapılmasını istiyoruz.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu