Yaşam

Köpek saldırısından nasıl kurtulurum: Ağaç olmak

Türkiye’de sokak köpeklerinin saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Özellikle çocuklar saldırılardan sonra psikolojik travmalar yaşarlar.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Mustafa Koçkaya ise ısırma olaylarının çoğunda çocukların köpeklere nasıl yaklaşacağını bilememeleri nedeniyle ısırma olaylarının görüldüğünü belirtti.

“Kaçamıyorsan ağaç ol”

Köpekten kaçarsanız sallanan uzuvlarınızı tehdit olarak algılayacağını ve sizi ısırabileceğini söyleyen Koçkaya, şu ifadeleri kullandı;

Beden dilini okurken çok sıradan olaylar köpeklerin dünyasında bir tehdit olarak algılanabilir ve bu olumsuz sonuçlara yol açabilir. Çocuklarımıza köpek saldırılarında ne yapacaklarını anlatıyoruz. Gerçekten sığınabileceğiniz, kaçabileceğiniz ve köpekten daha hızlı olabileceğiniz bir durum varsa, sığınacağınız yere gidin. Ancak bir köpek saldırısına karşı barınağınız yoksa yapılacak en doğru şey hem akademisyenler hem de köpek eğitmenleri tarafından desteklenen ağaç olma modelidir. Bu durumda ne yapmalısınız? Hayati organlarınızı korurken ayak parmaklarınıza bakmanız ve hareketsiz kalmanız gerekiyor. Böyle bir durumda köpek gelecek, sizi koklayacak, etrafınıza birkaç ilaç atacak ve sizin için bir tehdit olmadığınızı anlarsa sizden uzaklaşacaktır. Ancak kaçarsanız sallanan uzuvlarınızı bir tehdit olarak algılar ve sizi ısırabilir.

“Yemek yiyen ve uyuyan köpeğe yaklaşmayın”

Uyuyan ve yemek yiyen köpeğe yaklaşılmaması gerektiğine değinen Koçkaya, şunları söyledi;

Bu eğitim sayesinde çocuklarımıza hangi köpeklere yaklaşmamaları gerektiğini gösteriyoruz. Örneğin yemek yiyen bir köpeğe, duvara yapışmış bir köpeğe veya uyuyan bir köpeğe yaklaşılmamalıdır. Örneğin, köpek derin bir uykudaysa, uyanır uyanmaz yönünü kaybedebilir ve çocuğu ısırabilir. Böyle bir durumda köpeklere bunu yapmamalıyız. Örneğin; taş atmamalı, vurmamalı, onlara karşı böyle çekici davranışlarda bulunmamalı. Bunları yaparsanız bunu bir tehdit olarak algılar ve saldırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu