Haber

Mücbir Sebep nedir? Hangi Durumlarda Açıklanır? Vergiler Ertelenir mi?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkez üssünde 10 ili etkileyen büyük bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgelerinde 3 ay gecikmeyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Kurum, deprem bölgelerinde mücbir sebep ilan edildiğini açıkladı. Peki zorlayıcı sebep nedir? Zorlayıcı sebep hangi durumlarda açıklanır?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem birçok ili etkiledi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ölü sayısı 5 bini geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Murat Kurum, olağanüstü hal ilanının ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve Mersin’deki vergi mükelleflerinin 31 Temmuz 2023 tarihine ertelendiğini açıkladı.

Bakan Kurum’un açıklamasının ardından vatandaşlar zorlayıcı gerekçelerle araştırma yapmaya başladı.

Mücbir Sebep nedir?

mücbir sebep; Bunlar kanunen görev, sorumluluk veya borçların yerine getirilmesine engel olduğu tespit edilen ölüm, doğal afet, tutukluluk, iflas ve hastalık gibi çeşitli durumlardır. Genel anlamda zorlayıcı nedenler, gerçekleşmesi kolay olmayan veya gerçekleştikten sonra engellenemeyen durumları içerir.

Her ticari sözleşmede ve sigorta poliçesinde mücbir sebep kaydı olması esastır. Zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında, kişi veya kurumların birbirlerine olan taahhütlerini yerine getirmeleri bir süreliğine kesin olarak ortadan kalkar.

Ayrıca sözleşmedeki haklar veya bu hakların mücbir sebeplerle talep edilmesi de belirtilen süreler içinde ortadan kalkar.

Hangi Durumlarda Mücbir Sebep İlan Edilir?

Hazine ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep açıklandıktan sonra belirlenen bölgelerde vergi ödemeleri geçici veya sürekli olarak ertelenir. İşte mücbir sebep sayılan durumlar;

  • yasa yetkisi

  • Doğal afetler

  • Kısmi veya genel seferberlik ilanı

  • genel salgın hastalık

  • büyük ekonomik krizler

  • Sosyal patlamalar

  • Ablukalar ve ambargolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu