Sağlık

Yetişkinlerde ve Çocuklarda Obezite Prevalansı Hızla Artıyor

Kâğıthane Kızılay Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı. Dr. Mustafa Ünal, halk sağlığını tehdit eden bir sorun olan obezite ile mücadelede alınması gereken önlemlere dikkat çekti. tecrübe. Ünal, “Dünya genelinde obez çocuk ve ergenlerin oranı yüzde 4’ten yüzde 18’e çıktı” dedi.

Dünyanın en kıymetli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezite, modern çağın en yaygın ve tehlikeli hastalığı olarak hayatımızda yer alıyor. Kâğıthane Kızılay Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı. Mustafa Ünal, “Fazla kilo ve obezite, sanayi toplumlarında giderek yaygınlaşmakta ve özellikle çocuklarda artmaktadır. Azalan fiziksel aktivite ve yüksek yağ ve kalori açısından zengin hazır gıdaların mevcudiyeti, obezite gelişimini artırır. Obezite gelişiminde birçok faktör de rol oynamaktadır. Bunlar genetik, yetersiz eğitim, çok fazla kalori alımını içerir. Bazı ilaçlar yan etki olarak kilo alımı ile ilişkilidir. Psikososyal faktörler obezite gelişimine katkıda bulunabilir.

Dünya çapında obez çocuk ve ergenlerin oranı %4’ten %18’e yükseldi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2022 yılı verilerine göre tüm dünyada obezite teşhisi konulan birey sayısı 1 milyarı aştı. tecrübe. Ünal, “Obezite sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda ve gençlerde de hızla artıyor. “1975’ten 2016’ya kadar, 5-19 yaş arası aşırı kilolu veya obez çocuk ve ergenlerin oranı dünya çapında dört kattan fazla artarak %4’ten %18’e çıktı” dedi. Günümüzde obezite teşhisinde kullanılan en yaygın yöntemin vücut kitle indeksi olduğunu belirten Uzm. Ünal, “Obezite fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik birçok sorunu beraberinde getiren kronik bir hastalıktır. Obezite, Tip 2 diabetes mellitus (kan şekeri seviyesinin normalin üzerine çıkması), koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, serebrovasküler hastalıklar, solunum güçlüğü, bazı kanser türleri, derin ven trombozu (damarda kan pıhtılaşması), mide ve ince bağırsak yolu. Ayrıca virüs-bakteri, yağlı karaciğer ve siroz, yüksek kolesterol, yumurtalıklarda çok sayıda küçük ve düzenli kist oluşumu, idrar kaçırma, lenfatik sistemdeki bozukluklar, tıkayıcı uyku apnesi ve eklemlerde kireçlenme gibi hastalıklara da neden olur.

Obezitenin şiddeti arttıkça Tip 2 diyabet gelişme riski de artmaktadır.
 

Tip 2 diyabet hastalarının %80’inin obez olduğunu belirterek değerli bir risk faktörü haline geldi. Ünal, “Obezitenin şiddeti arttıkça tip 2 diyabete yakalanma riski artıyor. Hipertansiyon, yüksek kolesterol ve aterosklerotik kalp hastalığı, obez ve diyabetik hastalarda oldukça yaygındır. Bunlara ek olarak orta derecede kilo vermenin yeni diyabet gelişimini %30 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Gelişmiş batı ülkelerinde inme (inme) ve kalp krizi gibi kalp damar hastalıklarından ölümlerin azalma eğiliminde olduğunu, gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye’de ise arttığını belirten Prof. Ünal, “Toplumların beklenen yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlı nüfusun artması toplumda kalp ve damar hastalıklarının da artışını beraberinde getirdi. Kardiyovasküler hastalıklar açısından olumlu olan husus, büyük ölçüde ‘önlenebilir’ olmalarıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); kan basıncı, obezite, kolesterol ve sigaranın kontrol altına alınmasıyla kardiyovasküler hastalık insidansının yarı yarıya azaltılabileceğini bildirmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ölüm verileri, kalp hastalıklarının toplam ölümler içindeki payının giderek artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Obezite önlenmeli

Ülkemizin nüfus yapısının henüz genç ve gelişmekte olan ülkeler ile benzerlik gösterdiğini belirten Uzm. Ünal, “Obezite konusunda eğitim çocukluktan itibaren verilmeli, yeterli-dengeli beslenme ve fiziksel aktivite yapılmalıdır. Bu amaçla çocukluktan itibaren temel alışkanlıklar kazandırılarak obezite ve buna bağlı diyabet ve kalp damar hastalıklarının azaltılması için çaba gösterilmelidir. tecrübe. Dr. Ünal, sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilerini şöyle sıraladı:

-Sağlıklı ye,
– Düzenli fiziksel aktivite yapın
-Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayınız,
-Alkol kullanmayınız,
-Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,
– Fazla kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin,
– Tansiyonunuzu ölçtürün. Yüksek tansiyonunuz varsa tedavi olun
– Kan şekerinizi ölçtürün. Şeker hastasıysanız tedavi olun.
Kan lipitlerinizi ölçtürün. Yüksekse tedavi olun.
– Doktorunuzun verdiği diğer sağlıklı yaşam önerilerini uygulayın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

balyahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu