Sağlık

İngiltere Tek Kullanımlık Elektronik Sigaraları Yasaklayacak

İngiliz hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımıyla mücadele etme planı kapsamında tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanacağını duyurdu. Tek kullanımlık olmayan elektronik sigaraların çocuklara pazarlanması ve reşit olmayanlara satışının engellenmesi için de tedbir alınacak.

Sigara ve sağlık konusunda çalışan yardım kuruluşu ASH’in verilerine göre, 11-17 yaşları arasında düzenli veya aralıklı elektronik sigara kullanma oranı yüzde 7,6. Bu sayı 2020’de 4,1’di.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, elektronik sigara kullanımının şu anda çocuklar arasında en endişe verici eğilimlerden biri olduğunu ve yaygınlaşmadan önlem alınması gerektiğini söyledi.

Sunak’ın bugün okul gezisinde önlem planını açıklaması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl, “sigarasız bir nesil” yaratma çabası kapsamında İngiltere’de 1 Ocak 2009’dan sonra doğan bireylere sigara satışının yasaklanacağı açıklanmıştı.

Halihazırda 18 yaş altı kişilere elektronik sigara satışı yasaktır. Ancak hükümet, tek kullanımlık e-sigaraların yeniden doldurulabilir olanlara göre daha küçük ve renkli paketlerde satıldığını, bunun da genç sigara tüketimindeki endişe verici artışın ana nedeni olduğunu ifade etmiştir. insanların kullanımı.

İngiltere Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasağın bu yıl yapılması beklenen genel seçimler öncesinde parlamentoda kabul edileceğini düşünüyor.

Yasak, mevcut çevre koruma maddesine dahil edilebilir. Çevre aktivistleri, uzun süredir tek kullanımlık elektronik sigara üretiminde kullanılan, lityum piller de dahil olmak üzere malzeme ve kimyasalların doğaya zarar verdiğini söylüyor.

Son değişiklikler aynı zamanda yeniden kullanılabilen e-sigaraların çocuklara yönelik şekilde satılmasını engelleme ve bunların daha sade, daha az çekici ambalajlarda üretilmesini gerektirme gücünü de getirecek. Ayrıca bu eserler mağazalarda çocukların ilgisini çekecek yerlerde saklanmayacak.

Reşit olmayanlara satış yapanlara ek cezalar uygulanacaktır.

Ayrıca tedbir planı kapsamında çocukların elektronik sigaraya alternatif olarak kullanılabilecek nikotin sakızı gibi ürünleri satın alması da yasaklanacak. Tütün içermeyen bu nikotin ürünleri artık yasal olarak 18 yaşın altındaki kişilere de satılabilecek.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) göre tütünden daha az zararlı olsa da elektronik sigaranın uzun vadeli riskleri henüz bilinmiyor.

‘Büyük bir adım’

BBC’ye konuşan okul müdürü Matt Carpenter, elektronik sigaranın artık gençlik kültürünün büyük bir parçası olduğunu ve tek kullanımlık malzemeleri yasaklamanın “büyük bir adım” olduğunu söyledi.

Bir diğer okul müdürü Glyn Potts da çocukların sosyal medyada veya ülke genelindeki mağazalarda bu dikkat çekici çalışmalara maruz kalmaması gerektiğini belirtti. Potts ayrıca bazı elektronik sigara tüplerinin “marihuana türevleri” içerecek şekilde tasarlandığını da ekliyor.

Yasağın İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’den oluşan Birleşik Krallık genelinde geçerli olması bekleniyor. İskoç ve Galler hükümetleri yasağı uygulayacaklarını söyledi. Kuzey İrlanda Sağlık Bakanlığı da gelecekte yasak kararlarının alınmasını beklediğini belirterek, “tütünsüz bir Kuzey İrlanda için uzun süredir devam eden stratejik hedeflerini” vurguladı.

‘Çocuklar kaçak işlere yönelebilir’

İngiliz Elektronik Sigara Endüstrisi Birliği ise kararın rahatsız edici olduğunu belirterek, elektronik sigaraların milyonlarca yetişkinin sigarayı bırakmasında ve bir daha başlamamasında rol oynadığını söyledi.

Dernekten yapılan açıklamada, “Gençleri elektronik sigaradan uzak tutmak için alınan tedbir kritik olsa da bu hamle, hükümetin elektronik sigara tüketicilerini oy uğruna feda etme yönündeki umutsuz girişimi olarak yorumlandı.” Açıklamada ayrıca çocukların “karaborsa” kullanımına itilmesi, yasa dışı elektronik sigara kullanımının artması gibi risklerin bulunduğu belirtildi.

Ülkenin en büyük elektronik sigara üreticilerinden Elf Bar’ın yöneticilerinden Meskene Peters, hükümetin çocukların elektronik sigara kullanımını durdurma isteğini desteklediklerini ancak bunun tamamen yasaklanarak yapılmasının hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Avustralya, Fransa, Almanya ve Yeni Zelanda daha önce de benzer planlarını açıklamıştı. Şu ana kadar bunu uygulayan tek ülke Yeni Zelanda’dır. Avustralya’da elektronik sigaralar yalnızca reçeteyle satın alınabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu